26.6.11

TeKniK BeLajAr 1 (PQRST)

Salam ceria seisi alam..senyum hehehe.. Ok,untuk hari ini cikgu terjemahkan 1 teknik belajar yang berkesan. Namanya teknik PQRST..Cikgu akan perkenalkan beberapa jenis teknik belajar. Mari sama-sama kongsi.


Belajar Cara Sistem PQRST
      Sistem PQRST adalah suatu cara yang diperkenalkan oleh EL Thomas dan Ha Rabinson   dalam buku   mereka yang bertajuk "Improving Reading In Every Class". Berikut adalah lima   item yang menjadi   tunjang sistem ini.
    
   (a) Preview ( mengimbas Tajuk-tajuk Penting )
        Dalam item ini pelajar disarankan agar melihat tajuk utama dalam sesuatu bab dan   seterusnya melihat tajuk-tajuk kecil yang menjadi rangka dalam menggambarkan maklumat atau   isi penting dalam keseluruhan bab.
      (b) Question ( Menyoal ) 
      Daripada rangka ini, bina soalan yang boleh membantu anda mencari isi penting. Dengan   cara ini anda boleh mengingati sesuatu dengan lebih jelas.
      (c) Read ( Membaca )
       Membaca sesuatu tajuk akan menjadi lebih bermakna kerana setiap ayat menjawab soalan   anda sendiri dari rangka topik.
      (d) Self-Recitation ( Menyebut Satu Persatu )
      Apabila anda sudah membaca, anda perlu mencatat atau melakar sesuatu gambarajah   berkaitan dengan apa yang difahami. Kemudian baca isi penting itu semula tanpa melihat nota   yang telah anda catatkan.
      (e) Test ( Ujian )
      Untuk memastikan anda sudah memahami dan mengingati fakta sebaiknya, anda perlu   membuat penilaian kendiri. Dua cara boleh dilaksanakan iaitu melaksanakan ujian-ujian tahun   lepas tanpa melihat rujukan dan menggunakan teknik soal jawab dengan bantuan rakan.
Bahan ini diterjemah dari:
Improving Reading In Every Class
Ditulis oleh: El Thomas dan Ha Rabinson

Tiada ulasan:

Catat Ulasan